Hodnotenie sezóny, muži A, tréner

27.06.2015 14:03

Dobrý deň priatelia futbalu v KNM, touto formou sa budem snažiť zhodnotiť uplynulý

futbalový ročník 2014/2015 A družstva dospelých v IV lige sever z pozície trénera.

Po reorganizačnom ročníku 2013/2014 kedy MŠK KNM bolo preradené o súťaž nižšie, sme dá sa povedať prišli o kompletné mužstvo.

Z KNM odišli v lete 2014: brankár Kosa, obráncovia Belaník, Martinec, Hubočan, záložníci Ševčík, Žídek, Vlček, Grajciar a útočníci Kubala, Holák. Na konci roku 2014 ku nim pribudli hráči Chovanko a Mozoľ. 10-12 hráčov, ktorý pravidelne nastupovali v Majstrovstvách regiónu stred.

Ostatní hráči z kádra nemali už moc záujem pokračovať v KNM – stav v lete 2014!

Dá sa povedať, že som dostal 4 týždne pred začatím súťaže do rúk mužstvo, ktoré neexistovalo.

Začiatok letnej prípravy bol extrémne ťažký, lebo som musel dať „do kopy“ hráčov, ktorý mali iba hráčsku kmeňovú príslušnosť v KNM, trebalo ich presvedčiť, že to čo sa tu snažíme naštartovať

má svoje opodstatnenie a KNM bude z toho ťažiť v budúcnosti, lebo nebude závislé od iných hráčov, ktorých treba draho platiť. Od vedenia klubu sme mali stanovené základné ciele: začať súťaž, vytvoriť mužstvo z domácich zdrojov a pokúsiť sa udržať súťaž v KNM. Pre neznalého pomerov sa to možno zdá úsmevné, ale nám do smiechu teda nebolo, veľa ľudí ma od toho odradzovalo a dokonca zazneli hlasy, že keď KNM nemá s kým hrať dospelý futbal, tak to treba zrušiť!

Prípravu sme odštartovali 6.7.2014. v domácich podmienkach (KNM/Povina) s hráčmi z dorastu, s hráčmi ktorý sa vrátili z hosťovania a s hráčmi ktorý pôsobili v MRS v ročníku 2013/2014 : Boris, Baranec, Čelko, Janec, Vavrek, Kopasovci.

V kádri sme mali hráčov ročníky 1993-1997, v zime pribudli ďalšie ročníky 1997.

Chlapci sa svojich úloh zhostili dobre a od prvého momentu sme bazírovali na 3 veciach:

- vytvorenie kvalitného kolektívu po ľudskej stránke, aby sa nestávalo, že každého pol roka (roka) sa mužstvo      rozpadne,

- kondičná zložka – možno až 80% hráčov z kádra boli v tomto smere nevyhovujúci,

- vytvorenie atraktívneho herného štýlu.

 

Celú jesennú časť a dá sa povedať aj jarnú sme sa potykali s dvoma zásadnými problémami (čo sa týka športového výkonu):

- nepremieňanie 100% tých gólových príležitosti, kde sme na jeden strelený gól potrebovali 3 až 4 príležitosti.

- a inkasovanie gólov po neuveriteľných individuálnych chybách, koľko krát to vyzeralo že súper nemal gólovú           príležitosť do 30 min, ale už viedol 2/0 v zápase. Následne prišiel mentálny pokles u hráčov a zápasy z našej           strany už nedopadli dobre.

Ale tieto veci sa dajú s veľkej časti pripísať neskúsenosti hráčov s mužským futbalom.

Bolo veľa zápasov v ročníku, kde sme sa po hernej stránke vyrovnali, alebo dokonca predčili súperov, ale čo sa týka bodového efektu skoro nič nezískali: v Tvrdošíne, doma s Záv. Porubou, vo Vrútkach, v Trstenej, v Belej, v Černovej, doma s Lipt. Štiav. sme napríklad prišli o 2 body po individuálnej chybe 7 min. pred koncom zápasu, doma s Oravským Veselým sme tak isto prišli o 2 body na konci zápasu, v Bytčici na jar vedieme 2/0, čo ma skóre narastať na 4,5/0 tak dostaneme kontaktný gól a nakoniec prehráme 3/2, neuveriteľný zápas sme doma odohrali proti Trstenej, kde doteraz nevieme prečo sme to nezvládli za 3 body. Toto nie sú žiadne výhovorky, iba konštatovanie reálneho stavu.

Boli zápasy, kde sme si napríklad nezaslúžili bodovať a súper bol lepší: doma s Rosinou, Tvrdošínom, Strážou, vonku v Stráňavách, v Stráži, v Oravskom Veselom.

A ak sa neboduje narastá neistota, nervozita a prichádza strata viery vo vlastné schopnosti. Aj keď sme chlapcov vždy po každom zápase znova a znova dostávali do pozitívneho stavu, ten červík neistoty v nich hlodal.

To po čom som volal (jeden, dvaja skúsení hráči s výkonnosťou) skoro celý rok sa ukázalo na konci súťaže, kde nám Jano Beliančin v podobe hráča, ktorý ma futbalovú a ľudskú skúsenosť, veľmi pomohol nie len po stránke výkonu, ale aj v podobe prítomnosti na ihrisku a „menežovaním“ mužstva počas zápasu. Chlapci ukázali na konci súťaže svoj skutočný potenciál.

Pozitíva:

- hlavný, základný cieľ sa splnil, MŠK KNM začalo súťaž v 4 lige a bude ju hrať aj o rok.

- vytvorenie mužstva, z ktorého neodíde v lete 2015 ani jeden hráč, čo už v KNM pár rokov nebolo zvykom,

- vytvorenie výborného kolektívnu z mladých hráčov, kde sa bazíruje hlavne na vytvorení kvalitnej partie po                 ľudskej stránke a zodpovednosti za veci,

- zapracovanie ročníkov 1995: Kostelný, Urban, Soukup, ročníkov 1996 : Tolnaj, Ochodničan a ročníkov 1997:           Harvančík, Rudinec do mužského futbalu,

- zaujímavá práca (aj keď veľmi náročná) s mladými hráčmi, ktorý sa dajú ešte po niektorých stránkach formovať.

Negatíva:

- konečné výsledky niektorých zápasov a následné postavenie v tabuľke, tu by som si predstavoval postavenie   v tabuľke okolo 7-8 miesta (na to sme aj mali), na tomto sa musí v ďalšom ročníku popracovať

- väčšia podpora A mužstva od všetkých kompetentých, kde si musí každý uvedomiť, že keď chceme robiť mužský   futbal na 4 - 3 ligovej úrovni, tak sa musíme ku nemu správať ináč ako ku kategóriám U7 až U19, vysvetlím             prečo:

  Tento rok sme mali v družstve 6 maturantov, v ďalšom roku tu budú dvaja.  Títo 18-19 roční chlapci ak sú ešte školopovinný  ( U7-U19 ) , tak majú denný režim v podstate zavedení – doobeda škola, podvečer tréning, ale ak         dokončia strednú školu buď začnú pracovať, alebo idú na vysoké školy a toto je neurologický bod, kde sa im           láme vlastne celý život. Buď si nájdu takú prácu, kde zosúladiť robotu a futbal je skoro nemožné, alebo odídu         študovať mimo KNM.

V tomto bode KNM prichádza o veľa hráčov, prichádza o možnosť vytvorenia normálneho prechodu z kategórie dorast do kategórie mužov.

Jedno z významných riešení je zabezpečiť najtalentovanejším hráčov, ktorý nejdú ďalej študovať takú prácu( 06-16 hod.) , ktorá mu umožní trénovať v čase okolo 17,00 hod.

Treba si uvedomiť, že hráči v mužskej kategórií sú absolútni amatéri, ktorý aj keď majú 19-21 rokov sa musia sami živiť a futbal ide úplne do úzadia. Môžem uviesť príklad, kde napr. Laďo Boris pred štartom jarnej časti musel odísť za prácou do Nórska, Matúš Mozoľ do Nemecka a Ľubo Chovanko odišiel študovať do Bratislavy na VŠ. To sú 3 hráči, ktorý by pravidelne nastupovali za naše mužstvo,

 

- prekvapilo ma správanie sa niektorých ľudí ohľadom nášho mužstva, kde sme pociťovali  celý ročník veľmi  negatívne reakcie smerom ku nám, nerozumieme prečo a komu o čo ide!

- a posledná vec, v KNM sa celkom kvalitne rozbehla práca s mládežou, U7 až U19 pod dozorom fundovaných a skúsených trénerov a nedá mi to nevysloviť názor, že jedna trávnatá plocha (hlavné ihrisko v KNM) pre 11 mužstiev je extrém!, ktorý treba urgentne riešiť. Je tu cca 200 futbalistov, korý trénujú v rozmedzí 15 až 19,30 hod. na jednom ihrisku, niektoré dni sa tú stretávajú 3 či 4 mužstvá v tom istom čase,  čo ovplyvňuje vo veľkej miere tréningový proces a jeho kvalitu.

Na záver by som sa chcel poďakovať mojím chalanom (hráčom) do ktorých som sa snažil celý rok vštepovať veci, ktoré im budú užitočné nielen v športe ale aj v bežnom živote, niekedy som bol na nich aj trošku tvrdší, ale to vyplývalo jedine s vecí, že sme sa chceli posúvať stále smerom dopredu, ďalej by som chcel poďakovať nášmu vedúcemu Ľ. Chovankovi za celoročnú významnú pomoc pri družstve, masérovi F. Čambalovi, man. F. Mrmusovi, J. Čierňavovi za to že nám verili, trénerom Chládekovi, Tokovi, Brisudovi, Ďurišovi, Beliančinovi za to že nás morálne podporovali vo chvíľach keď sa nám výsledkovo nedarilo a v neposlednom rade našim fanúšikom.

Baranec Ladislav, tréner A mužov MŠK KNM.